na vrh
Poruka na Viber

Boravišne dozvole za strance

Boravišne i radne dozvole » Boravišne dozvole za strance

Boravišne dozvole za strance u Srbiji

Procedura odobravanja i izdavanja boravišne dozvole za strance na određeni period boravka u Srbiji, veoma je složena i zahteva dobro poznavanje prava u ovoj oblasti. Imajući to u vidu, proces podnošenja zahteva uz ispunjavanje svih pravnih normi, najbolje je prepustiti agenciji FLASH Konsalting koja ima stručni tim koji se time bavi. U agenciji FLASH Konsalting možete dobiti sve savete i odgovore na pitanja u vezi sa boravišnom dozvolom za strance, a naši stručni radnici će vas uputiti u sve korake u ovom procesu. Za više informacija o izdavanju boravišne dozvole za strance možete nam se obratiti telefonskim pozivom ili putem poruke, koristeći podatke sa stranice kontakt.

Za odobravanje boravišne dozvole za stranca koji je već u Srbiji, u cilju produženja boravka preko dozvoljenog, stranac bi trebalo da poseduje dovoljno novca za izdržavanje u traženom periodu. To znači da stranac mora priložiti dokaz o postojanju sredstava za njegov boravak.

Boravišne dozvole za strance u Srbiji - Dozvola boravka u Srbiji

Ko odlučuje o boravinim dozvolama u Srbiji

O zahtevu za boravišnu dozvolu u Srbiji odlučuje Uprava za strance. U slučaju da se zahtev za boravišnu dozvolu podnosi prvi put, možete očekivati odgovor u periodu od četiri nedelje od dana podnošenja zahteva. Po zahtevu za produženje boravišne dozvole, odluka se donosi istog dana.

Najčešći razlozi traženja boravišne dozvole u Srbiji

Zakon o strancima podrazumeva i predviđa nekoliko razloga kada stranac može tražiti boravišnu dozvolu u Srbiji. Najčešći slučajevi traženja boravišne dozvole za strance u Srbiji su u vezi zaposlenja, obavljanja privredne ili druge delatnosti, školovanja, studiranja ili specijalizacije, naučno-istraživačkog rada, praktične obuke, međunarodne razmene učenika ili studenata i sl.

Pored navedenih, takođe učestali razlozi traženja boravišne dozvole u Srbiji su i spajanje porodice nakon sklapanja braka sa državljanima R. Srbije, ostvarenja prava u vanbračnoj zajednici ili kada je reč o spajanju roditelja i dece.

Obaveza prijave boravka za strance

Po ulasku na teritoriju Srbije, stranac je dužan da svoj boravak prijavi policijskoj stanici u mestu gde želi da boravi. Posle prijave boravišta strancu se izdaje “beli karton” kao dokaz prijave. “Beli karton” (potvrda o prijavi boravišta u Srbiji), uz pasoš, je dokument kojim se stranac legitimiše pred državnim organima u R. Srbiji.

Izdati “Beli karton” važi samo za prijavljeni period boravka i nakon svakog sledećeg ulaska stranca u Srbiju, mora se izdati novi.